Een Goede Buurt.

E

In een tijd waarin de samenleving steeds harder lijkt te worden en bezuinigingen vanuit de overheid ook onze politie niet voorbij gaan, juich ik elk initiatief om de veiligheid te vergroten onwijs toe. Maar ik moest stiekem wel een klein beetje gniffelen toen ik een WhatsApp buurtpreventie-bord zag hangen in een straat hier een paar dorpjes vandaan. Ik fantaseerde me direct kapot, dat Miep op de bank dan een stelletje hangjongeren voorbij ziet lopen en vervolgens de hele buurt via het bekende domino-effect volslagen onschuldige kinderen aan de schandpaal nagelt. In basis is dat dus wel het principe.

Want waar vroeger hele buurten om de beurt op patrouille gingen, verplaatst zich dat nu naar thuis op de bank, met de mobiele telefoon in de hand. Net zoals alles eigenlijk. Bij verdachte figuren in het vizier worden er direct foto’s en signalementen de buurt in geslingerd via WhatsApp. Een fenomeen dat we serieus moeten nemen, want er is sinds een jaar een heuse WhatsApp Buurtpreventie Nederland en Belgie-organisatie opgericht. Dat kán heel handig zijn natuurlijk, maar het kan ook snel omslaan in dwangmatig alles in de gaten willen houden en je buren volslagen gek maken met een constante stroom aan onzin. Want tsja, als die ene vriendin uit Appelscha na al die jaren ineens weer bij je op visite komt, dan is dat voor je volslagen doorgedraaide WhatsApp-buurvrouw direct een verdacht persoon. Veel buurtpreventie-groepen gaan dan ook heel snel ten onder aan hun eigen succes.

Ik moest heel erg gniffelen om dit artikel van RTV Noord-Holland waarin ene Els uit de doeken doet waarom ze uit haar preventie-WhatApp-groep gestapt is. “Mijns inziens werden er gisteravond teveel nodeloze berichtjes verstuurd”, zegt ze. Met andere woorden: terwijl ze gewoon lekker Ik Hou van Holland probeerde te kijken, werd ze lastiggevallen door de buurt die ijverig op de uitkijk stond voor ellende. Heerlijk. En slaat direct de spijker op zijn kop: dit soort initiatieven zorgen juist vaak voor gezeik, in plaats van dat ze het oplossen. Maar goed, ik ben ook heel erg van het ‘baat het niet, dan schaad het niet-principe’, dus ik geef het een kans. Al zou ik er zelf nooit aan meedoen, ik ben eerder voor een roddelhoekje-WhatsApp voor de buurt. Dat heeft pas écht nut.

whatsapp_politie

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief