Een Goede Buur.

E
De band tussen Nederland en België is al zo oud als de weg naar Rome. Of nou ja, de weg naar Maastricht of Antwerpen in dit geval. Pas in 1830 heeft België zich afgescheiden van Nederland, daarvoor waren we zelfs één land. Best grappig, want ondanks dat wij als Nederlanders gek zijn op de Belgische chocolade, het bier en de patatekkes, zijn het toch vooral de enorme cultuurverschillen die van ons misschien wel een goede buur maakt, maar ook verre van een vriend. Want wat wij in Nederland eerlijk of recht voor zijn raap vinden, noemen ze in België onbeschoft. En dat kan nogal eens voor wat ongemakkelijke situaties zorgen.

Ondanks de cultuurclash tussen ons en de Zuiderburen zijn er genoeg Nederlanders die de oversteek gemaakt hebben en ook in Vlaanderen een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen. Zo ook een aantal BN’ers, die daar dus als BV’ers door het leven gaan. Peter Jan Rens, René van der Gijp en natuurlijk ons aller Josje Huisman. Vooral die laatste heeft het zwaar gehad als Nederlandse import-K3-tje. Als vervangster van de Belgische blonde Kathleen in K3 was ze loslopend wild voor de roddelpers en kreeg ze zo’n beetje de schuld van elk schandaal door haar Nederlandse nuchterheid. Toen K3 er na zeventien jaar mee stopte was het ook Jose die direct, zonder aarzelen, door de massa als schuldige werd aangewezen. Die verwende Nederlander zal er wel weer geen zin meer in hebben, was zo ongeveer de gangbare gedachte van de fans. Ook toen Josje bij het afscheid als enige van de afzwaaiende K3-meisjes niet huilde was dat voor haters hét bewijs dat het haar allemaal maar niets kon schelen.

Eerlijk is eerlijk, ook ik was redelijk anti. Omdat ook mijn volwassen kinderhartje een beetje brak door het uit elkaar spatten van K3 wilde ik toch één schuldige aanwijzen, dat werd mede-Hollander Josje. Gelukkig heeft de blonde schone zich kunnen revancheren en haar ware zelf laten zien in het Vlaamse VRT-programma Buurman, wat doet u nu? Afgelopen najaar was dit programma waarin de Belgische tv-maakster Cath Luyten op bezoek ging bij verschillende Bekende Nederlanders te zien op één. De reeks is inmiddels afgelopen, maar ik heb ‘t pas net ontdekt. Ik houd namelijk wél intens van Vlaanderen. De taal, de cultuur, het eten, maar ook de tv-programma’s. Anyway, Josje dus. Die zat in de première van de reeks en kwam daar over als een totale bitch. In de eerste minuut. Ha, dacht ik, zie je nou wel? Maar gedurende de dertig minuten die volgen ontpopt ze zich tot een open boek. Hart op de tong. Lief. Eenzaam. Zoekende. Alsof je haar de hele tijd zou willen knuffelen en willen zeggen dat het allemaal wel goed gaat komen met die vrouw. Boeiende televisie, die op deze plek te bekijken is.

Josje vertelt in het interview dat ze ooit wel weer terug gaat keren in Nederland. En dát snap ik wel. Want op een gegeven moment wil je toch meer dan lekkere friet en een kortzichtige visie op het leven. Dit weekend drink ik mijn pintje op jou lieve Josje, je hebt met terugwerkende kracht mijn hart gestolen.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief