Drie punt nul.

D

Een bijzondere dag in de geschiedenis der televisie. Of nou ja, in Groot-Brittannië al‎thans. Daar is de lineaire jongerenzender BBC Three van televisie verdwenen om sinds vandaag als online station verder te gaan. Want ook in Engeland dient er miljoenen bezuinigd te worden bij de publieke omroep en als je klassieke tv-model niet meer werkt, waarom dan niet daar beginnen? NPO3, lezen jullie mee?

Zonder slag of stoot ging het allemaal overigens niet, protesten en petities gingen aan de verhuizing vooraf. ‎Maar nu de dag daar dan eindelijk is, ziet het er allemaal heel goed uit. Alle programma’s zijn gewoon nog te zien via iPlayer (de Britse Uitzending Gemist zeg maar) en daarnaast heeft de vernieuwde BBC Three-website met filmpjes, nieuwtjes en blogs alles in gereedheid gebracht voor een gemakkelijke transitie. Zo zijn de programma’s via apps te bekijken via je televisie, tablet en smartphone. Net als Netflix, dus de content die er al was, alleen dan wanneer en waar jij maar wilt. Heel erg televisie drie punt nul.

Ook slim van de BBC, ze zien hun product niet langer als een zender, maar als een merk. Iets moet niet óp BBC Three zijn, nee het is ván BBC Three. Hun video’s zijn daarom naast de gebruikelijke Facebook, Twitter en YouTube, ook beschikbaar voor andere (nieuws)media zoals Daily Mail en The Sun. Als de snacks waar de tv-kijkende jeugd zo naar verlangt. Wederom geheel geen slecht idee van de Britse broadcasters.

En mocht je nou één van de mensen zijn die nog niet zo thuis is in al die nieuwe online snufjes, ook daar hebben ze in the UK over nagedacht: alle zelf geproduceerde series en documentaires zijn uiteindelijk op een later moment ook heel old school nog eens op BBC One of BBC Two te zien, via je televisiescherm dus. Je zou bijna denken dat ze in Engeland weten hoe de toekomst van het tv-kijken in elkaar steekt. Ik vind het allemaal reuze spannend en denk dat ze ergens op het Media Park heus wel met een schuin oog in de gaten houden hoe dit zich gaat ontwikkelen. Ik zet npo3.nl alvast in mijn Favorieten.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief