Deeper Underground.

D

Het is er warm, meestal stinkt het er naar pis en stikt het van de urine. Maar ik vind het ondanks dat nog steeds één van de meest fijne plekken om te zijn: de Londense metro, de Underground dus. Het concept is natuurlijk verre van uniek, maar nergens krijg ik er zo’n magisch gevoel van als daar. Dat je dan die gigantische roltrappen opgaat, met die vergeelde posters van stokoude musicals. Call me crazy, maar ik vind dat fantastisch. Tot aan de ellendige versleten poortjes bij de in- en uitgangen aan toe. Maar dat gaat binnenkort allemaal veranderen.

Want Londen is bezig met The New Tube. Vanaf 2016 gaat het hele systeem op de schop en krijgen uiteindelijke alle stations en alle treinen een gloednieuw uiterlijk. En ook in Engeland vinden ze dat less more is, dus zijn de designs strak en modern. Daarnaast moet op elk station de rijke geschiedenis van de stad te zien zijn en moet de Underground meer dan nu een ontmoetingsplek te zijn. Voor iedereen. Niet langer voor zwervers. Het lijkt gelukkig best allemaal op het oude, maar dan met een moderne touch.

En zelfs het opfrissen van de metrolijn vraagt om een feestjaar, wat 2016 dus geworden is. Met exposities, een festival en het daadwerkelijke begin van de werkzaamheden staat Londen stil bij hun nieuwe Underground. Ze nemen flink de tijd voor de aanpassingen. In 2030 moeten de eerste lijnen en stations opgeleverd worden en dat is nog maar het begin. Hoe dan ook, prima aanleiding om volgend jaar de oversteek weer eens te maken. Lees hier alles over de plannen. 255 pagina’s lang maar liefst.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief