De Kat is Koning.

D

Nog niet zo heel lang geleden waren ze nog nergens te bekennen, maar inmiddels schieten ze als paddenstoelen uit de lucht: de kattencafés. Wereldwijd zijn er nu zo’n 150, waarbij we er in Nederland anno 2016 maar liefst twee kennen. De eerste heet Kopjes en opende vorig jaar in Amsterdam, nummer twee heet Op z’n Kop en is sinds bijna twee maanden te vinden het centrum van Groningen. Een plek om een heerlijk kopje cappuccino, of in dit geval catpuccino, te drinken, terwijl je ondertussen de ene na de andere rustgevende kat op je heen hebt. Een heerlijk idee vind ik dat. Ook in België is de trend inmiddels niet onopgemerkt gebleven, daar opent het eerste kattencafé binnenkort onder de naam DreamCATchers.

Maar het concept van DreamCATchers is net eventjes wat anders. Je kunt er namelijk niet alleen koffie of thee drinken tussen de krioelende katten, maar je mag ze ook mee naar huis nemen. Adopteren dus. Het café werkt daarom samen met dierenasielen en hoopt het massale overschot van katten een klein beetje terug te kunnen dringen. De winst van DreamCATchers gaat ook nog eens naar verschillende asielen en organisaties die zich met de opvang en verzorging van (straat)katten bezighouden. Hoe mooi en lief is dat? Een gouden idee als je het mij vraagt, maar wel een hele dure. De twee Vlaamse initiatiefneemsters bedachten dus nog iets anders slims: ze vroegen aantal kunstenaars om kattenkunst te maken om dat vervolgens te veilen. Ook niet met een magere score: ruim 4.500 euro haalden ze daarmee binnen, toch lekker voor een flinke verbouwing.

Het is niet de eerste keer dat er een kattencafé dankzij crowdfunding het levenslied ziet trouwens. De bestaande Nederlandse initiatieven kwamen ook op die manier tot stand en in Den Bosch en Leeuwarden zijn ze ook druk aan het werk om voldoende budget binnen te halen. Heerlijk idee lijkt me het, als ik niet zo druk was geweest zou ik mijn eigen kattencafé in Gelderland beginnen. Wellicht ooit. Men moet wel iets om te dromen hebben natuurlijk, of om te miauwen in dit geval.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief