De Aap Gelogeerd.

D

Tot afgelopen weekend was ze nog helemaal niemand, maar nu gaat ze door het leven als de allerslechtste moeder van Amerika. Die titel is trouwens niet de enige die ze binnen wist te harken, dierenmoordenaar staat namelijk nu ook op haar CV. En dat allemaal omdat ze haar vierjarige zoontje in een gorillakooi liet vallen en dierentuinmedewerkers de mannelijke gorilla die het kind beetpakte en rondgooide uiteindelijk doodgeschoten hebben. En nu is deze Michelle Gregg dus een gehate vrouw door zowel ouders en dierenvrienden wereldwijd. De petitie om haar te laten vervolgen voor het onterecht doden van een gorilla heeft al tienduizenden handtekeningen mogen verwelkomen.

Helemaal zuivere koffie is het inderdaad niet met die Michelle en haar man. Hij heeft sowieso een vrij zwaar strafblad en zij is, ondanks haar baan bij een kinderdagverblijf, al eerder in aanraking geweest met instanties. En het feit dat je je kind, hoe snel en vlug ze ook zijn, in een gorillakooi laat klimmen draagt ook niet bepaald op een positieve manier bij aan je beste moeder van het jaar-nominatie. Maar ja, om de vrouw dan publiekelijk aan de schandpaal te nagelen en haar via social media compleet de vernieling in te schelden lijkt me ook niet de beste oplossing. Zeker niet door dierenliefhebbers die claimen dat die boze mannetjesgorilla het kind juist probeerde te beschermen.  Dat is natuurlijk onzin, wetenschappelijk gezien was het beest waarschijnlijk op zoek naar een plekje om het jongetje in gruzelementen te slaan. Het snelle ingrijpen van de dierentuin valt dus te prijzen, want hoe triest misschien ook, het leven van een kind gaat toch voor dat van een gorilla. Zelfs als de kwaliteit van leven voor laatstgenoemde waarschijnlijk beter was geweest.

Op dagelijkse basis sterven er talloze dieren omdat wij mensen dat willen. Voor hun vlees,  hun vacht, of zodat ze niet met teveel worden. Dat er hele oerwouden verdwijnen waardoor er ontalbare aantallen gorilla’s uit hun vertrouwde levensgebied gesleurd worden en uiteindelijk sterven, daar hoor je op dit soort momenten dan weer niemand over. Wij projecten onze haat en woede op een moeder die de meest angstige momenten van haar leven heeft moeten doorstaan. Afschuwelijk lijkt me dat. En natuurlijk is de vrouw niet perfect, maar dat zijn we allemaal niet. Dat er anno 2016 nog steeds gigantische gorilla’s in gevangenschap leven is daar misschien wel het beste voorbeeld van.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief