Dappere Helden.

D

Toen ik nog een klein Ericje was had ik twee grote voorbeelden, later als ik groot zou zijn, wilde ik net zo worden als die twee. Hans Kazàn was de eerste. Met de stijl en klasse waarop hij Prijzenslag presenteerde, dat was mijn ultieme doel, om mensen blij te maken met grote prijzen. En stiekem wilde ik natuurlijk vooral knipogend door de schuifdeuren komen. Mijn andere grote voorbeeld was Dagobert Duck. Toen realiseerde ik me waarschijnlijk nog niet dat het een fictief tekenfilmfiguur was, maar toch. De lompheid waarop hij met mensen (of nou ja, andere eenden) omging, inspireerde me. Daarnaast vond ik zo’n geldpakhuis voor klinkende munten ook wel een mooi vooruitzicht. Ik had als kind alles om op Dagobert Duck te lijken, van wandelstokken tot een echte kluis met zo’n draaiknop, prachtig.

Helaas ben ik nooit op beide personen gaan lijken, maar ben ze wél altijd blijven volgen. Van de neerwaartse tv-carrière van Hans tot het bij ‘t grof vuil gezet worden van Dagobert Duck. Omdat ze allebei te oud en verlept waren en het publiek toe was aan iets nieuws. Maar voor good old Dagobert Duck is er fantastisch nieuws aan de horizon verschenen, hij maakt vanaf volgend jaar namelijk zijn comeback bij Disney XD in nieuwe afleveringen van DuckTales, waar hij met Donald, Lizzy, Kwik, Kwek en ook Kwak weer de nodige avonturen gaan beleven. Helemaal opgepimpt naar het heden, maar onwijs tof dat ze terug zijn, ik kan daar dus hysterisch van worden.

De originele Amerikaanse stem van Dagobert Duck is bij de wederopstanding helaas niet meer van de partij. Hij heeft het heel lang volgehouden, maar afgelopen week stierf Alan Young, niet zo heel jong meer, op 96-jarige leeftijd. Sinds 1974 gaf hij met zijn stem gestalte aan het karakter Scrooge McDuck, zoals Dagobert eigenlijk door het leven gaat. Begin dit jaar nog maakte Dagobert zijn eerste opwachting in een moderne tekenfilm van Mickey Mouse, dat bleek voor Alan Young zijn laatste keer te zijn. Maar goed, de beste man heeft een goed leven gehad, maar voor Dagobert Duck begint er gewoon weer een tweede leven. Voor een nieuwe generatie kinderen, die op zoek zijn naar idolen en voorbeelden. En ik spreek uit ervaring als ik zeg dat die egoïstische steenrijke eend daarvoor best een hele goede is.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief