Dankjeweldag.

D

Onbeperkt kalkoen eten. Of cranberry’s. ‎Of allebei en dan óók nog alle andere etenswaren die je maar in je buurt hebt naar binnen proppen. En dat doe je dan samen met alle mensen die je liefhebt. Bijna een maand voor kerst, dus de timing is perfect, tegen die tijd ben je wel weer vergeten dat je je van schaamteloos voedsel tot je nemen nooit heel lekker gaat voelen. Thanksgiving Day. In Amerika vieren ze het al sinds jaar en dag. Oorspronkelijk bedoeld om stil te staan bij alles waar je dankbaar voor bent, maar tegenwoordig dus vooral een ordinair vreetfestijn. Waarom we dit fenomeen dan nog steeds niet naar Nederland hebben gehaald is me dan ook een raadsel. Ik zie echt alleen maar voordelen.

1.) ‎Het is een vrije dag. Waar we er stiekem toch echt te weinig van hebben. Ik ben het meest dankbaar voor mijn gezin. Manlief en kind zijn het allerbelangrijkste op de aarde. Waar ik gezien die status niet genoeg tijd mee doorbreng. Dus dat is dan toch weer mooi een hele dag extra. Winst!

2.) Zoals eerder genoemd: het moment is goed. Nog niet zo vreselijk koud dat je eigen het liefst gewoon de hele dag onder een dekentje zou willen schuilen. Dus het is dan de moeite waard om er iets van te maken en jezelf níet met een Netflixmarathon van veertien uur in je slaapkamer verstopt. Daar heb je dan nog twee hele kerstdagen voor.

3.) Misschien wel de belangrijkste reden. Hoe briljant is het om een dag in het leven roepen om tegen iedereen te zeggen hoe blij je met ze bent? Dat je leven niet compleet zou zijn met die speciale mensen erin. Dat je je kind, waar je zoveel van houdt dat het pijn doet, non-stop kan knuffelen. Gewoon, omdat de dag daarom vraagt. ‎Of omdat je stilstaat bij de mensen die het minder prettig getroffen hebben. Dat je dan een extra muntje bij de vioolspeler in zijn hoed gooit, of de dakloze bij de Jumbo gewoon eens aankijkt en zijn krantje koopt. Dat je oprecht en serieus dankbaar bent over hoeveel geluk je gehad hebt met waar je bent en dat je best gelukkig mag zijn met het leven waarmee je elke dag opstaat.

Ja. Thanksgiving is best iets voor mij. Want ik ben dankbaar voor mijn man, voor mijn moeder, voor mijn vrienden, voor mijn werk en collega’s, voor het leven, voor mijn gezondheid. En natuurlijk ben ik ‘t allermeest dankbaar voor kleine Stach, onze zoon. Dat ik elke dag weer van zijn glimlach mag genieten. Dat we dankzij hem een gezinnetje zijn. Het had ook écht heel anders kunnen zijn. Daar eet ik graag jaarlijks een halve kalkoen voor op. Of een hele.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief