Circus Rens.

C
Toen ik nog een kleine en redelijk onschuldige Eric was, had ik eigenlijk maar één enorme fascinatie: televisie. De magie van de studio’s en de faam van de sterren. Die bestonden toen nog, echte en ultieme sterren zoals Henny Huisman, Ron Brandsteder en André van Duin. Op mijn kamertje was er geen plekje te vinden zonder stickers van het RTL 4-logo of de fotokaarten van die grote sterren. Maar toen ik uiteindelijk zélf bij RTL kwam te werken was er van die megasterren van weleer weinig meer over. Van Viola Holt tot Catherine Keyl en van Maya Eksteen tot Ursul de Geer. Waar ze uithingen wist niemand, maar ze waren duidelijk niet meer de herkenbare gezichten van RTL 4. Af en toe dook er eentje op hier of daar, maar het niveau van een spelletje of realityshow ontsteeg dat meestal nooit.

Je hebt verschillende gradaties in alles, dus ook in de categorie vallende sterren. Peter Jan Rens heeft het in de goot zitten naar een nieuw dieptepunt gebracht, getuige de talloze negatieve reacties op zijn realityserie voor RTL. Daarin is in geuren en kleuren te bekijken hoe de voormalige Meneer Kaktus niet alleen geen cent te makken heeft, maar het niveau van een gemiddelde ordinaire tokkie nauwelijks haalt. Voor veel kijkers een absolute schande, als je social media mag geloven althans, de kijkcijfers vielen sowieso wat tegen. Maar niet voor mij. Ik vind het fascinerend om in beeld te zien hoe één van de meest populaire tv-presentatoren van de jaren tachtig en negentig sneller naar de bodem is gezonken, dan dat Hans van der Togt zijn tweede fles wijn leegdrinkt op een goede ochtend.

Want laten we elkaar nou eens recht in de ogen kijken, ramptoeristen zijn we allemaal. Van het niveau auto tegen de vangrail tot de zoveelste mislukte borstvergroting van Barbie, we vreten het. En we genieten ervan, de mens moet af en toe namelijk de ellende van een ander tot zich nemen om niet geheel gedeprimeerd te raken over het eigen nutteloze bestaan. Dat zit simpelweg in ons DNA vastgeroest. Niks om je voor te schamen. Dat een programmadirecteur van RTL ons de misère van Peter Jan voorschotelt vind ik dan ook niet smakeloos, het is gewoon de zoveelste reality-check dat we allemaal een fractie zijn verwijderd van de goot. En zeker in tv-land.

“Ik vind het fascinerend om in beeld te zien hoe één van de meest populaire tv-presentatoren van de jaren tachtig en negentig sneller naar de bodem is gezonken, dan dat Hans van der Togt zijn tweede fles wijn leegdrinkt op een goede ochtend.”

Eigenlijk bewijzen RTL en Peter Jan Rens ons een enorme dienst. Na al die jaren weten we ein-de-lijk hoe het al die verdwenen sterren is vergaan. Want tuurlijk, Henny, Ron en André zitten er na al die jaren heus nog wel warmpjes bij, maar er zijn ook talloze soapies en presentatoren die een minder fortuinlijke oude dag in het vizier hebben. Die laten uiteraard geen camera’s toe in hun armzalige leventje. Uit schaamte misschien, of omdat ze simpelweg nooit gevraagd zijn. Peter Jan Rens heeft die kans wél en heeft daarmee de mogelijkheid om opnieuw te beginnen. Of dit een verhaal een happy end heeft, tsja, ik betwijfel het. Maar het is wél het echte leven. En ook dat is bij realityseries weleens anders geweest.

[yellow_box] Peter Jan Rens: Doen ze 't of doen ze 't niet? Dinsdagavond, 20:30 uur, RTL 5.[/yellow_box]

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief