Carte Blanche.

C

Ik zou elk script van The Golden Girls woord voor woord kunnen uitschrijven, zonder ook maar één grap te missen. Niet heel gek, ik heb alle 180 afleveringen stuk voor stuk tientallen keren gezien. Als tiener nam ik zelfs elke avond een aflevering op, in die tijd konden er precies zes op één VHS-tape, dus uiteindelijk stonden er dertig videobanden op mijn boekenplankjes. Na een tijdje natuurlijk niet meer om aan te zien door het korrelige beeld en de slijtagestrepen op de band, maar tot de release van de dvd’s zeulde ik die krengen lange tijd overal mee naartoe.

En ik ben niet de enige fanatiekeling, ‎wereldwijd genieten er dertig jaar na de eerste aflevering nog miljoenen mensen van de avonturen van Dorothy, Rose, Blanche en Sophia. Vier vrouwen op leeftijd, die samen in één huis wonen, oorspronkelijk van 1985 tot en met 1992 op de buis. Drie van de vier actrices zijn er niet meer, alleen Betty White houdt het, met haar 94ste verjaardag net achter de rug, stug vol. In Nederland is de serie héél soms nog te zien, bij Comedy Central momenteel, maar vooral online zijn de fansites en herdenkingspagina’s niet aan te slepen.

De allerleukste is die van Rue McClanahan, Blanche. Haar vrienden en familie hebben de zogenaamde Estate of Rue opgericht, waarmee ze allerlei persoonlijke spullen verkopen aan fans, maar ook honderden foto’s online plaatsen, waardoor je eindelijk meer over de vrouwen te weten komt. Heerlijk! Maar het allerleukste komt nog: na jaren van voorbereidingen komen ze nu met een café op de proppen. Een koffiehuisje waar persoonlijke spullen van Rue worden tentoongesteld, maar waar je ook verschillende soorten cheesecake kunt bestellen, allemaal naar de recepten van Rue en de andere Golden Girls. Noem me truttig of ouderwets, maar ik kan daar compleet hysterisch van worden, daar móet ik gewoon een keertje zijn. Uiteraard is het niet om de hoek, maar in Manhattan. Dus dat we er een weekje New York aan vastplakken neem ik dan maar op de koop toe.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief