Barb Wire.

B

In Nederland kunnen we best genieten van onze dagelijkse portie drama in Goede Tijden, Slechte Tijden. Maar eigenlijk is het, zeker gezien onze internationale vrienden, best karig gesteld met de soaps. Want waar we vroeger ook nog de keuze hadden tussen Onderweg naar Morgen en Goudkust, is het de laatste vijf jaar beperkt tot enkel GTST. In Engeland doen ze dat toch beter, elke zender heeft daar zo’n beetje één of twee eigen soaps, het is dan ook het enige land waar het genre niet in een neerwaartse spiraal zit. EastEnders is al zo’n dertig jaar favoriet bij de Britten. De BBC-soap trekt dagelijks tussen de zes en acht miljoen (!!) kijkers en weet al sinds de start in 1985 rond de dertig procent marktaandeel te scoren, zeer netjes dus.

De soap ziet er wel ietsje anders uit dan in ons kikkerlandje. Realistischer decors, arme mensen en ook gewoon lelijke acteurs. Maar écht lelijk. Een dwarsdoorsnede van de samenleving dus, zoals het hoort. De acteurs van EastEnders zijn door de herkenbaarheid nationale helden en worden dan ook op handen gedragen. Als iemand dan besluit om de serie te verlaten, is de natie minstens een maand in de rouw. Maar doen de makers er vervolgens wel alles aan om dat personage dat ook de laatste verhaallijn te geven die hij of zij verdient. Zoals Barbara Windsor, zij is als Peggy Mitchell zeg maar de Laura Selmhorst van EastEnders. Toen de actrice in 2010 haar vertrek aankondigde was het hele land in rep en roer en kreeg ze een koninklijk afscheid, mooi vond ik dat.

Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon en Barbara maakte comebacks in 2013, 2014, 2015 én ook in 2016. Tsja, dan is het afscheid van een paar jaar geleden een beetje onzinnig geweest natuurlijk. Dat vond de actrice zelf ook en ze vroeg de schrijvers van EastEnders om haar karakter te laten sterven. Haar verzoek werd ingewilligd en dus begint komende week haar swan song in de soap, die al maanden geleden in het diepste geheim opgenomen is. Net als zes jaar geleden staan de Britse tabloids weer vol met het nieuws en praat íedereen er op social media over. De BBC is ook met onderstaande, ietwat griezelige, maar zeer sterke trailer op de proppen gekomen. Dan moet je haast wel kijken, daar kunnen we in Nederland best nog wat van leren. Want het genre soap is heus niet dood, het moet gewoon wat opgefrist worden.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief