Bananenrepubliek.

B

Vroeger wilde ik altijd in Amerika wonen. Het onbegrensde land vol met mogelijkheden. En die gedachte was niet zo gek, McDonald’s, Pizza Hut, donuts, cornflakes, popcorn en de hotdog, allemaal fantastisch en stuk voor stuk even Amerikaans, what not to love? Maar anno 2016 is het wel anders, tegenwoordig vind ik het vooral een dom volk met kortzichtige ideeën die elkaar kansloos aan flarden schieten door die absurde wapenwet. Terwijl het land in brand staat maken gemeentelijke politici nog steeds druk over het feit dat transseksuelen niet op het toilet naar keuzen mogen gaan zitten, maar dat ze het geslacht in hun paspoort aan moeten houden. Absurd. En ondertussen voltrekt zich de grootste ramp uit de recente geschiedenis van de Verenigde Staten: Donald Trump is officieel de afgevaardigde van de Republikeinen om een gooi te doen naar het presidentschap.

Het vastgoedbaasje met het meest bizarre en mysterieuze kapsel aller tijden kan namelijk niet meer tegengehouden worden. Al is het nog niet officieel, Donald Trump heeft nu al genoeg gedelegeerden achter zich om zeker te zijn van de Republikeinse kandidatuur voor het worden van the next president. En tsja, ik weet niet of ik nu moet moet juichen of moet huilen. Want stiekem kan je denken dat het nu een gelopen race is en dat Hilary Clinton er sowieso met de overwinning voor de Democraten vandoor gaat, maar aan de andere kant had ik in geen duizend jaar verwacht dat de beste man in welk scenario dan ook in de race zou zijn. Geeft wel weer aan dat er een behoorlijk stelletje achterlijken rondloopt daar in The States.

De presidentskandidaat roept namelijk op tot haat, discrimineert als de ziekte en zet hele volksstammen tegen elkaar op. Zo’n 500 bekende Amerikaanse schrijvers hebben diezelfde mening en schreven een open brief naar Donald Trump waarin ze zeggen dat ze hem stom vinden, dat hij moet stoppen met het intimideren en denigreren van minderheden en dat de Amerikanen niet moeten vergeten dat een dictatuur niet zo heel ver in het verleden ligt en zou maar weer eens tot de werkelijkheid zou kunnen gaan behoren. Ik vind het allemaal maar een gênante aanfluiting en vraag me af wanneer Amerika zo’n bananenrepubliek geworden is, maar ben bang dat ze dat gewoon altijd al geweest zijn.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief