Ahoy.

A

Zo langzamerhand krijg ik een beetje het gevoel alsof we weer terug zijn in de oertijd. In de periode dat de platenmaatschappijen zo ongeveer ontdekten wat een mp3 was, terwijl zo’n beetje de voltallige jeugd massaal muziek van het internet plukte. Films en series volgden ietsje later, maar de filmindustrie begint nu een beetje vaart te zetten achter de bestrijding ervan. Veel en veel te laat natuurlijk, zelfs mensen met basiskennis van het wereldwijde web kunnen met een beetje oefenen de nieuwste blockbusters binnenhalen.

Maar dat moet dus stoppen. De Nederlandse filmdistributeurs komen met het briljante plan om boetes van 150 euro per illegaal bekeken film uit te delen. Komt het je al bekend voor? Juist, net als dat we massaal op de bon geslingerd zouden worden voor onze stiekeme mp3-tjes tien jaar geleden. Never happened. En dat gaat hier ook niets opleveren. Tuurlijk zal er een handjevol mensen afgeschrikt worden door deze bedreiging, maar meer ook niet. Want privacy staat in Nederland superhoog, dus voordat de gegevens van de overtreders vrijgegeven worden, is er waarschijnlijk al een jarenlange juridische procedure geweest. Net zoals het fenomeen downloaden. Voor elke site die je met miljoenenboetes platgooit komen er tien nieuwe terug. Zonde van de energie en vooral zonde van de tijd.

Misschien is het slimmer om de piraterij tegen te gaan door een bezoekje aan de bioscoop aantrekkelijker te maken. Met tien euro voor een toegangskaartje, vijf euro voor drinken en nog eens tien euro voor fatsoenlijke snacks ben je met z’n tweetjes dus al snel 50 euro kwijt voor een avondje bioscoop. Om nog maar te zwijgen over het uitbrengen van films op bijvoorbeeld dvd. Behalve dat de prijzen daarvan nog steeds veel te hoog zijn, duurt het ook gewoon te lang voordat een film na de bioscooprelease te koop of te streamen  is. Drie weken na de première lijkt me prima. Is de consument sneller tevreden, de drang om te downloaden minder en gaat de winst alsnog omhoog. En zonder dat er één boete aan te pas gekomen is. Wel zo gezellig.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief