Aan de Bal.

A

De wereld slaakte een klein gilletje van opwinding toen de Amerikaanse profvoetballer Robbie Rogers vier jaar geleden uit de kast kwam. Of nou ja misschien niet de hele wereld, ík in ieder geval wel. Heel hard. En niet alleen om het goede nieuws voor de sportwereld, het feit dat het aantal shirtloze foto’s op zijn Instagram-account vanaf dat moment extreem toenam had er wellicht ook iets mee te maken. Inmiddels is hij gelukkiger dan ooit, is ie al een paar jaar samen met Hollywood-producer Greg Berlanti en kregen ze, via een draagmoeder, begin dit jaar een zoon. Hoe dan ook, het was een stoere beslissing om te nemen in een wereld waar een normaal iets als homoseksualiteit nog steeds taboe is. Waarom weet niemand, maar waarschijnlijk hebben de fans en de enorme sponsordeals er iets mee te maken.

Met het EK in aantocht is het tijd om de balans op te maken en het is eigenlijk frustrerend om te ontdekken dat er sinds de coming-out van Robbie Rogers in 2013 niet één noemenswaardige voetballer aan het rijtje is toegevoegd. Dat zou kunnen komen omdat er simpelweg niet meer zijn, maar het lijkt me logischer om aan te nemen dat de omstandigheden bij voetbalclubs voor homo’s nog steeds dusdanig beroerd zijn dat het niet de moeite waard is om je ware zelf te laten zien. Suf eigenlijk.

Robbie Rogers kwam zelf ook tot die schokkende conclusie toen hij afgelopen week op de bank zat bij Chelsea Handler in haar nieuwe talkshow Chelsea voor Netflix. Hij vertelde dat ie hoopt op een betere toekomst en dat ie verwacht dat het, hoe langzaam ook, uiteindelijk wel gaat veranderen. Het gay-icoon van de voetballerij had overigens ook nog wat gal te spuwen over het WK in Rusland, die festiviteiten gaan daar namelijk in 2018 plaatsvinden. ‘Een stelletje oude, racistische en homofobische mannen’ noemde hij de beslissingsmakers van de FIFA. Je kan het je bijna niet voorstellen, maar mócht Robbie op de één of andere manier in Rusland terecht komen tijdens het WK, dan zou hij er alles aan doen om te laten zien dat ie homo is, tot glitters en een tiara aan toe. Of dat laatste nou de beste oplossing is weet ik niet direct, maar de beste man staat ergens voor. Hij is aan de bal. En dat is meer dan de meeste voetballers, homo of niet, kunnen zeggen. Ik ben fan. En écht niet alleen om dat sixpack.

Plaats reactie

Sjieke Spam

Een vorstelijke behandeling krijgen als lezer? Dat kan! Schrijf je in en ontvang direct een mailtje als een nieuwe column het levenslicht heeft gezien...

Koninklijk Archief