Wat Eten We Vandaag?

W

Ach, wat leuk. Er is afgelopen week weer een nieuw lijstje van de Gezondheidsraad verschenen met daarop wat wel, maar vooral wat níet goed voor je is. En dat allemaal een paar dagen nadat bekend werd dat we massaal geen bewerkt vlees meer mochten eten omdat je daar hoogstwaarschijnlijk in een razend tempo door aan kanker sterft. Mijn oog scrolt over het lijstje. Geen suikerhoudende dranken, snap ik. Niet teveel zout, snap ik ook nog. Maar dan zie het: witte rijst. Niet goed. Ongefilterde koffie. Niet goed. Geraffineerde graanproducten. Ook niet goed. Mijn hoofd begint langzaam te tollen. Geraffineerde graanproducten?! Daarbij denk ik eigenlijk meteen aan een stuk brood dat mij probeert op een doortrapte manier om de tuin te leiden. Ongefilterde koffie, nog zoiets, alsof ik mijn koffiebonen normaal gesproken rauw naar binnen zit te kauwen. Ik snap het allemaal niet. En om over witte rijst nog maar te zwijgen, dat is ineens niet goed? Dus we hebben al die jaren de Derde Wereld gewoon zitten vergiftigen met onze superslechte witte korrels…?

Ik ben al niet de grootste avonturier als het op eten aankomt. Voordat ik mijn liefje ontmoette at ik elke dag óf twee pizza’s óf een stokbrood met soep. En als toetje een reep chocolade. Overigens een recept wat ik nog steeds hanteer als ik onverhoopt weer een keertje alleen moet eten. En sinds ons kleine muis er is eten we helemaal gezond. Dacht ik. Zonder zakjes en alles redelijk vers. Fout! Volgens de Gezondheidsraad moeten we massaal aan de noten, peulvruchten en thee. Alsof je gaat overwinteren in een boom tussen de eekhoorns zeg maar. Het klinkt allemaal schreeuwend duur én ook nog eens als heel veel gedoe. En ik houd niet zo van gedoe.

Met mij zijn er heel veel mensen die zich weinig tot niets aantrekken van dit soort trends en adviezen, sterker nog: die het vooral irritant vinden. Daarom was ik best in mijn nopjes toen ik dit artikel in De Volkskrant tegenkwam met daarin tips hoe de consument wél over de streep te trekken is. Conclusie: gezonder eten aantrekkelijk aanbieden in winkels en op scholen of bedrijven, dat werkt blijkbaar als een tiet. Lekker onbewust, zodat we het zelf eigenlijk helemaal niet doorhebben en toch meer fruit, groenten en peulvruchten in onze mondjes proppen. In plaats van kroketten. Dat is helemaal mijn kopje thee. Geen kruidenthee natuurlijk, want dat is nu ineens slecht voor je.

Plaats reactie