Saint O.

S

Het is alweer vijf jaar geleden dat de allerlaatste aflevering van The Oprah Winfrey Show de beeldbuis opgeslingerd werd. Het programma was vijfentwintig jaar lang de uitlaatklep van de machtigste vrouw van de Amerikaanse televisie. En ook daarna stopte de magie van Oprah niet, ze staat tot op de dag van vandaag jaarlijks in de hoogste regionen van de Forbes-lijst van rijkste celebrities. Zo’n drie miljard dollar staat op de rekening van de voormalige talkshowkoningin. Toch een behoorlijk knappe prestatie.

Oprah is slim, heeft doorzettingsvermogen en knetterveel ambitie, maar ja, daar is ze natuurlijk niet de enige in. De kracht van Oprah Winfrey is dat ze ondanks haar status en haar gigantische fortuin een unieke manier heeft gevonden om bij iedereen in de smaak te vallen. Want er zijn, op een paar jaloerse types na, serieus heel weinig mensen te vinden die níet van Oprah houden. En ze is voor extreem veel fans een soort heilige, waar ze zich mee willen identificeren en dat kunnen ze dan ook. Door dat ene boek te kopen waar Oprah zo weg van is, of die film waar Oprah uren om zat te janken, die willen zij dan ook hebben. Commercieel natuurlijk mega-interessant, want alles wat Oprah aanraakt verandert met zekerheid in goud.

Het nieuwste goudmijntje van de donkere diva is Weight Watchers. Dat bedrijf heeft jarenlang kunnen teren op de strijd tegen de kilo’s van de gemiddelde Amerikaan, maar ja, door de trend doet zo’n beetje iedereen dat nu, dus ging het behoorlijk bergafwaarts. Dus wat doe je dan? Juist, je haalt de O-krachten binnen. Afgelopen oktober kocht Oprah tien procent van de aandelen en presenteerde zichzelf ook meteen als boegbeeld van het bedrijf. En hop, haar magie werkt nog steeds, want niet alleen de aanmeldingen gingen door het dak, de beurskoers stond ook het allerhoogst sinds jaren. Een goede tactiek, want toen onze O gisteren een filmpje plaatste over hoe ze was afgevallen zelfs door brood te eten, steeg haar aandelenpakket in één klap met zo’n twaalf miljoen dollar. Jaloersmakend, ja enorm. Maar ik zie het vooral als inspiratie. Dertig jaar geleden was Oprah namelijk gewoon een beginnende journaliste met een kans en nu is ze God. Niet slecht denk ik. Terwijl ik ‘God worden’ op mijn bucket list krabbel.

Plaats reactie