Break the Silence.

B

Dat er in de kerk viespeuken zitten weten we inmiddels al een hele tijd. Of nou ja, in mijn beleving weten we dat al een hele tijd. Maar stiekem is het helemaal nog niet zo heel erg lang geleden dat de problematiek in de Katholieke Kerk aan de kaak gesteld werd. En hoe die kerk dan ontmaskerd werd, dat weten ook heel veel mensen niet. Super slim om daar dus een film over te maken, die is er nu: Spotlight. Met hoofdrollen voor onder andere Rachel McAdams, Mark Ruffalo, Stanley Tucci en Michael Keaton.

Gebaseerd op waargebeurde verhalen zit je 128 minuten lang vol verbazing, afschuw en pijn te kijken naar een verhaal over macht. En misbruik daarvan. En als dat misbruik dan dreigt uit te komen is er nog meer macht nodig om alles te verdoezelen. Jarenlang. Tot de Amerikaanse krant The Boston Globe eindelijk antwoorden krijgt op vragen en na diepgravend onderzoek de feiten over het massale misbruik in de Katholieke Kerk eind 2002 eindelijk op tafel gooit.

De cast is perfect, de sfeer is grauw en vies. Je wilt zo’n beetje direct douchen na het zien van Spotlight. Maar zien moet je hem absoluut, al is het maar om de talloze slachtoffers een steuntje in de rug te geven. Want wát een leven hebben die mensen gehad zeg. Brrrr. Vanaf 28 januari 2016 in de bios.

Plaats reactie