AD€L€.

A

Rijendik stonden mensen weer als vanouds voor de platenzaak. Of nou ja, gemiddeld zo’n vijftig personen. Bij de sporadische winkel die nog cd’s verkoopt. In Amerika werden er zo’n vier miljoen fysieke albums van 25 verscheept. Zo’n groot aantal is in de laatste tien jaar niet meer voorgekomen. En dat allemaal omdat Adele het simpelweg vertikt om haar nieuwste album te streamen  via Spotify of Apple Music. Daar ligt haar hart niet, zegt ze afgelopen week tegen De Volkskrant. “Ik heb geen gevoel bij streamen, dus waarom zou ik er voor tekenen? Ik weet best dat streamen de toekomst heeft en dat respecteer ik ook, maar ik hoef niet degene te zijn die dat versnelt”, voegt ze er nog aan toe.

En waarom zou ze ook? Voor Adele is het geen enkel probleem om zich volledig op cd-verkoop te storten. Ze is nog hot en happening. Maar ze is daar dankzij haar bizar brede publiek wel zo’n beetje de enige in. Voor de meeste overige artiesten daalt, vooral door illegale downloads, de verkoop van platen al jaren en is streamen de perfecte manier om toch nog íets binnen te harken voor hun muziek. Daarnaast verschuift muziek bij nieuwe generaties sowieso naar online, er zijn kinderen die naar een cd kijken alsof het een frisbee is. Dus is Adele wellicht wat koppig. Of misschien de slimste van ons allemaal.

Want ik vind het vooral irritant. Ik ben één van de 75 miljoen Spotify-gebruikers wereldwijd. En ook nog eentje met een abo, daarvan zijn er inmiddels ook al meer dan twintig miljoen. En dan wil ik dus gewoon de nieuwste muziek kunnen luisteren, wanneer en waar dan ook. Voor zo lang als ik wil. Maar ja, dan ga je nadenken… en rekenen. Per geluisterd nummer krijgen platenlabels inderdaad een schijntje, ongeveer een halve cent. De artiesten zelf krijgen daarvan waarschijnlijk minder dan de helft uitgekeerd. Dat betekent dus dat als single Hello, die wél op Spotify te vinden is, zo’n 10.000 keer geluisterd moet worden voordat Adele genoeg geld bij elkaar heeft gesprokkeld om haar eigen cd in de winkel te kunnen kopen. En voor nog eens 7000 keer luisteren kan ze er een goede fles wijn bij aanschaffen om er eens lekker voor te gaan zitten. Bizarre uitkomst en natuurlijk schandalige cijfers. Voor dat soort bedragen komt denk ik niemand ’s ochtends zijn of haar bed uit. Adele weet wat dat betreft precies wat ze waard is en wat ze wel en niet kan maken. Slim. Slimme meid. Dus hoe boos we ook zijn en hoe of laag we ook kunnen springen, deze vrouw met macht kiest voor zichzelf. Ze gaat voor het hoogst haalbare. En dat is voor ons allemaal een irritante, maar wel onwijs goede les.

Plaats reactie